Vlaga v zaprtih prostorih

nasveti20.09.2023

Prekomerna vlaga v zaprtih prostorih je pogost problem, s katerim se soočajo lastniki starejših in novih zgradb. Nezadostno prezračevanje, slaba izolacija ali pomanjkljiva uporaba vlage v prostoru lahko povzročijo kondenzacijo, plesen in druge težave, povezane z visoko vlažnostjo. V tej objavi bomo raziskali vzroke in posledice prekomerne vlage v prostoru ter ponudili nekaj nasvetov in rešitev za obvladovanje težav s vlago.

Težave z vlago v starejših zgradbah

Starejše zgradbe se pogosto soočajo s prekomerno vlago. Nezadostna izolacija, dotrajanost strehe, stene ali tal ter pomanjkanje ustreznega prezračevanja so pogosti vzroki za nastanek kondenz in plesni. Vlažnost se lahko nabira v kleti, podstrešju, kopalnicah ali drugih prostorih, ki so izpostavljeni vlagi. Posledice prekomerne vlage v takšnih zgradbah vključujejo poškodbe materialov, neprijetne vonjave, estetske težave in slabo kakovost zraka.

Težave z vlago v novih zgradbah

Čeprav se zdi, da bi nove zgradbe morale biti imune na težave s prekomerno vlago, to ni vedno res. Slaba izvedba gradbenih del, neustrezna izolacija ali pomanjkljiva prezračevanja so pogosti vzroki za nastanek kondenza in plesni tudi v novih zgradbah. Včasih se lahko vlaga nabira celo v stenah ali pod tlemi zaradi pomanjkljive uporabe vlage v prostoru. Zato je pomembno, da lastniki novih zgradb spremljajo vlažnost in izvajajo ustrezne ukrepe za preprečevanje težav.

Kazalci prekomerne notranje vlage

Obstaja več kazalcev, ki kažejo na prekomerno notranjo vlago. Prvi in najbolj očiten znak je nabiranje kondenza na oknih ali stenah. Plesen in neprijetni vonji so tudi pogosti kazalci težav s prekomerno vlago. Drugi kazalci vključujejo občutek lepljivega zraka, težave z dihanjem, poslabšanje alergij ali astme ter poškodbe materialov, kot so plesnivi madeži ali odstopanje barve. Če opazite katerega od teh kazalcev, je pomembno, da se lotite ukrepov za obvladovanje vlage v prostoru.

Kako meriti vlažnost v prostoru

Merjenje vlažnosti v prostoru je ključnega pomena za ugotavljanje, ali je raven vlage previsoka. Najbolj natančen način merjenja vlažnosti je z uporabo higrometra, ki je posebna naprava za merjenje vlažnosti zraka. Higrometre lahko kupite v specializiranih trgovinah. Druga možnost je uporaba termohigrometra, ki poleg vlažnosti meri tudi temperaturo prostora. Slednji je lahko še posebej koristen, saj je temperatura tesno povezana z vlažnostjo in lahko vpliva na občutek udobja v prostoru.

Optimalna vlažnost prostora

Optimalna vlažnost prostora je ključnega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. Idealna notranja vlažnost se giblje med 30 % in 50 %. Če je vlažnost prenizka, lahko povzroči suho kožo, draženje dihalnih poti in poveča možnosti za prehlad. Če pa je vlažnost previsoka, se lahko pojavijo težave, kot so plesen, kondenzacija, mokre stene, neprijetni vonji in težave z dihanjem. Zato je ključnega pomena ohranjati ustrezno raven vlažnosti v prostoru.

Priporočene ravni notranje vlažnosti za različne prostore

Priporočene ravni notranje vlažnosti se lahko nekoliko razlikujejo glede na specifične potrebe posameznega prostora. Splošno pravilo je, da naj bo vlažnost med 30  in 5 0%. V spalnicah in dnevnih sobah je priporočljivo ohranjati vlažnost med 40 in 50 %. Vlažnost v kopalnici naj bo med 50 in 60 %, da se prepreči nabiranje vlage. V kleti in garaži, kjer je pogosto večja verjetnost vlažnosti, je priporočljivo ohranjati vlažnost med 50 in 60 %. S tem se zmanjša možnost za plesen in druge težave povezane s prekomerno vlago.

Posledice prekomerne notranje vlage

Prekomerna notranja vlaga lahko povzroči številne negativne posledice, ki vplivajo na kakovost življenja in zdravje stanovalcev. Plesen je eden najpogostejših problemov, ki ga povzroča prekomerna vlaga. Plesen je neestetična, povzroča neprijetne vonjave in lahko povzroči alergijske reakcije ali težave z dihanjem. Poleg plesni lahko prekomerna vlaga povzroči tudi kondenzacijo na oknih in stenah, kar lahko privede do poškodb materialov in razvoja plesni. Poleg tega lahko visoka vlažnost vpliva na udobje bivanja in lahko povzroči neprijeten vonj v prostoru.

Nasveti za obvladovanje vlage v prostoru

Nekaj nasvetov, ki lahko pomagajo pri obvladovanju vlage v prostoru:

  • Redno prezračevanje prostora: Redno odpirajte okna in vrata, da omogočite pretok svežega zraka. To bo pomagalo odstraniti vlago in izboljšalo kakovost zraka v prostoru.
  • Uporaba odvlaževalnika zraka: Odvlaževalniki zraka so učinkovita naprava za odstranjevanje odvečne vlage v prostoru. Uporabljajo ventilatorje in filtre, da odstranijo vlago iz zraka in preprečijo kondenzacijo.
  • Popravilo puščajočih pip ali naprav: Puščanje pip ali naprav lahko povzroči prekomerno vlago. Popravite puščajoče pipe ali naprave takoj, ko opazite težave.
  • Uporaba tesnilnih materialov: Tesnilni materiali, kot so tesnilna pena ali tesnilni trakovi, lahko pomagajo preprečiti vdor vlage v prostor.
  • Uporaba sušilnika za perilo: Sušenje perila v zaprtih prostorih lahko povzroči povečanje vlažnosti. Uporaba sušilnika za perilo bo pomagala ohranjati vlažnost pod nadzorom.

Pomembnost ustrezne prezračevanja

Ustrezno prezračevanje je ključno za obvladovanje vlage v prostoru. Zaprti prostori brez ustrezne prezračevanja lahko postanejo vlažni in neudobni. Prezračevanje omogoča pretok svežega zraka v prostoru in odstranjevanje odvečne vlage. Obstaja več načinov prezračevanja, vključno z naravnim prezračevanjem (odpiranje oken in vrat), mehanskim prezračevanjem (uporaba ventilatorjev) in prezračevalnimi sistemi. Pomembno je izbrati način prezračevanja, ki je primeren za vaše potrebe in zahteve prostora.

Odprava prekomerne vlage

Če se soočate s hudo težavo prekomerne vlage, ki povzroča plesen ali poškodbe materialov, je morda potrebno izvesti dodatne ukrepe za odpravo težav. Odprava prekomerne vlage lahko vključuje popravila na strehi, stenah ali tleh, izboljšanje izolacije ali namestitev prezračevalnih sistemov. V nekaterih primerih je lahko potrebno tudi odstraniti in sanirati plesen ter zamenjati poškodovane materiale. Če se soočate s takšnimi težavami, je najbolje poiskati strokovno pomoč, da se zagotovi pravilna odprava prekomerne vlage in prepreči ponovno pojavljanje težav.

Prekomerna vlaga v zaprtih prostorih je resen problem, ki lahko povzroči številne težave, vključno s plesnijo, kondenzacijo in neprijetnimi vonjavami. Pomembno je, da spremljate vlažnost v prostoru, vzdržujete optimalno raven vlage in izvajate ustrezne ukrepe za preprečevanje težav. Z rednim prezračevanjem, uporabo odvlaževalnikov zraka in drugimi rešitvami lahko obvladujete vlago v prostoru in ustvarite zdravo in udobno bivalno okolje.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Ragolič Damjan, Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram