Prezračevanje z rekuperacijo s subvencijo Eko sklada

nasveti03.09.2023

V vse bolj zrakotesnih stavbah postajajo prezračevalni sistemi vse bolj pomembni. Tradicionalno prezračevanje z odpiranjem oken in vrat ter ustvarjanjem prepiha pogosto povzroča velike izgube energije, kar posledično vodi v višje stroške ogrevanja in hlajenja. Na srečo pa obstaja rešitev - prezračevanje z rekuperacijo toplote. In še boljše, za ta ukrep lahko pridobite subvencijo Eko sklada.

Subvencije Eko sklada

Program subvencij Eko sklada je namenjen spodbujanju trajnostnega življenjskega sloga in energetske učinkovitosti. Ena izmed subvencij, ki jo ponuja Eko sklad, je subvencija za prezračevanje z rekuperacijo toplote. Takšna subvencija je namenjena lastnikom stanovanjskih stavb, ki želijo vgraditi prezračevanje z rekuperacijo toplote in s tem zmanjšati porabo energije. Na voljo so tudi krediti. Če ste v fazi večje sanacije objekta, lahko kandidirate za več subvencij (na primer: vgradnja solarnega ogrevanja, izolacija fasade, vgradnja energijsko varčnih oken…).

Prednosti uporabe prezračevanja z rekuperacijo toplote

Prezračevanje z rekuperacijo toplote je inovativen sistem, ki omogoča, da se izrabljena toplota, ki se sicer izgubi skozi prezračevanje, ponovno uporabi za ogrevanje svežega zraka, ki vstopa v stavbo. To pomeni, da se izgube energije zmanjšajo, kar vodi v nižje stroške ogrevanja in hlajenja. Poleg tega pa ta sistem omogoča tudi boljše nadzorovanje vlage v prostoru. Tako ste lahko brez skrbi, ne glede na vreme ter letni čas in tudi če vas dlje časa ni v prostoru in ne odpirate oken, v vaših prostorih se ne bodo pojavile težave zaradi odvečne vlage, kot so mokre stene, kondenz na oknih, plesen…

Kako pridobiti subvencijo Eko sklada

Postopek za vložitev vloge za subvencijo Eko sklada za prezračevanje z rekuperacijo toplote je preprost. Najprej morate pridobiti ponudbo za vgradnjo sistema prezračevanja z rekuperacijo toplote, ki jo pripravi ustrezen ponudnik. Nato izpolniti vlogo za subvencijo Eko sklada, ki jo lahko najdete na njihovi spletni strani. Držite se navodil vloge in predložite ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje, da izpolnjujete vse pogoje za subvencijo. Ko bo vloga odobrena, boste prejeli subvencijo, ki pokriva do med 20 ali 30 % celotnih stroškov investicije (odvisno od poziva na katerega se prijavljate).

Ključne stvari, ki jih je treba upoštevati pri izbiri sistema prezračevanja

Pri izbiri sistema prezračevanja z rekuperacijo toplote je pomembno upoštevati nekaj ključnih faktorjev. Prvič, preverite, ali je sistem primeren za vašo stavbo in potrebe. Pomembno je tudi, da preverite, ali je sistem energetsko učinkovit in izpolnjuje vse predpisane standarde. Poleg tega preverite tudi ceno sistema in možnosti  vzdrževanja, saj boste želeli izbrati sistem, ki je ugoden, zmogljiv priročen za uporabo in nudi možnosti za vzdrževanje.

Prihranki stroškov in energetska učinkovitost s prezračevanjem in rekuperacijo toplote

Prezračevanje z rekuperacijo toplote je odlična naložba, ki vam lahko prinese znatne prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja. Z uporabo izrabljene toplote za ogrevanje svežega zraka, lahko zmanjšate porabo energije in s tem tudi stroške. Poleg tega pa boste z boljšim nadzorom vlage v prostoru povečali tudi energetsko učinkovitost vaše stavbe. To pomeni, da boste zmanjšali svoj ogljični odtis in prispevali k ohranjanju okolja.

Pogoste napačne predstave o prezračevanju z rekuperacijo toplote in subvenciji Eko sklada

Kljub številnim prednostim prezračevanja z rekuperacijo toplote in subvenciji Eko sklada, obstajajo tudi nekatere pogoste napačne predstave. Ena od njih je, da je prezračevanje z rekuperacijo toplote draga investicija. Stroški vgradnje sistema za prezračevanje niso tako visoki, poleg tega pa lahko s subvencijo Eko sklada prejmete subvencijo. Druga napačna predstava je, da je prezračevanje z rekuperacijo toplote zapleteno za uporabo. Sodobni sistemi so zasnovani tako, da so enostavni za uporabo in vzdrževanje.

Uvajanje trajnostnega življenjskega sloga s prezračevanjem z rekuperacijo toplote in subvencijo Eko sklada

Prezračevanje z rekuperacijo toplote je odlična rešitev za zmanjšanje izgub energije in stroškov ogrevanja ter hlajenja. S subvencijo Eko sklada pa je ta investicija postala še bolj dostopna. Ne samo, da boste zmanjšali svoje stroške, ampak boste tudi prispevali k ohranjanju okolja. Torej, če razmišljate o prezračevanju vaših prostorov, razmislite o prezračevanju z rekuperacijo toplote in pridobitvi subvencije Eko sklada. Za več informacij obiščite spletno stran Eko sklada in izkoristite subvencijo, ki vam je na voljo.

Za sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote za stanovanjske stavbe lahko pridobite subvencijo Ekosklada v višini do 20% celotnih stroškov investicije.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram