Prednosti vgradnje lokalnega prezračevalnega sistema

nasveti11.09.2023

S pravilnim prezračevanjem se lahko izognemo zatohlosti v prostorih in drugim nevšečnostim. Ne glede na starost stavbe je vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema smiselna odločitev za vsak dom, saj  zagotavlja konstanten pretok svežega zraka v vseh prostorih in omogoča učinkovito odstranjevanje onesnaževalcev.

Stalna oskrba z svežim zrakom v notranjih prostorih

Z lokalnim prezračevalnim sistemom lahko dosežemo stalno oskrbo s svežim zrakom v vseh prostorih. Omogoča nenehno izmenjavo zraka med notranjim in zunanjim okoljem, kar zagotavlja, da je zrak vedno svež in čist. Poleg tega lokalni prezračevalni sistem omogoča tudi nadzor nad vlažnostjo v prostoru, kar je še posebej pomembno v vlažnih pogojih, ki lahko povzročijo razvoj plesni in vlažnosti.

Vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema v stavbah ne glede na stavbo

Pri načrtovanju prezračevalnega sistema mnogi pomislijo, da je vgradnja takšnega sistema mogoča le v novih stavbah. Vendar je vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema smiselna odločitev tudi za starejše stavbe. S pravilno načrtovano in vgrajeno prezračevalno napravo lahko zagotovimo svež zrak in zmanjšamo vsebnost vlage v prostoru, kar bo pozitivno vplivalo na zdravje in počutje stanoalcev. Poleg tega lahko lokalni prezračevalni sistem tudi zmanjša vpliv hrupa iz okolice, saj je zasnovan tako, da tiho deluje.

Vloga lokalnega rekuperatorja v prezračevalnih sistemih

Rekuperator je ključna komponenta lokalnega prezračevalnega sistema. Ta naprava omogoča učinkovito izmenjavo toplote med vhodnim in izhodnim zrakom. Rekuperator deluje tako, da izrabljenemu zraku odvzame toploto in jo prenese na svež zrak, ki vstopa v prostor. S tem se doseže energetska učinkovitost prezračevalnega sistema, saj se izogne nepotrebnemu hlajenju ali ogrevanju svežega zraka. Poleg tega rekuperator pomaga tudi pri nadzoru vlažnosti v prostoru, saj odvzame vlago iz izrabljenega zraka, kar zmanjšuje tveganje za razvoj plesni.

Prezračevalne naprave za različne prostore v hiši

Vsak prostor v našem domu ima svoje posebne zahteve glede prezračevanja. Zato je pomembno izbrati ustrezno prezračevalno napravo za vsak prostor. Na primer, za kopalnice je priporočljivo uporabljati prezračevalne naprave z visoko stopnjo vlažnosti, ki lahko učinkovito odstranijo vlago in preprečijo razvoj plesni. Za kuhinje so na voljo prezračevalne naprave, ki so zasnovane za odstranjevanje vonjav in maščobnih delcev. Za spalnice pa je priporočljivo izbrati tihe prezračevalne naprave, ki zagotavljajo nemoteno in mirno spanje.

Nasveti za pravilno prezračevanje kleti

Pravilno prezračevanje kleti je ključnega pomena za preprečevanje vlage in neprijetnih vonjav. Za učinkovito prezračevanje kleti je priporočljivo uporabljati prezračevalne naprave, ki omogočajo odstranjevanje vlage in zagotavljajo svež zrak. Pri izbiri prezračevalne naprave za klet je treba upoštevati velikost prostora in specifične potrebe. Poleg tega je priporočljivo redno čiščenje prezračevalnih kanalov in zamenjava filtrov, da se zagotovi nemoteno delovanje sistema.

Nasveti za pravilno prezračevanje kopalnic

Kopalnica je prostor, kjer se pogosto pojavlja visoka vlažnost, kar lahko povzroči razvoj plesni in neprijetne vonjave. Za pravilno prezračevanje kopalnice je priporočljivo uporabljati prezračevalne naprave, ki imajo visoko stopnjo vlažnosti. Te naprave lahko učinkovito odstranijo vlago in preprečijo razvoj plesni. Poleg tega je pomembno redno prezračevanje kopalnice z odpiranjem oken ali uporabo prezračevalnega sistema. S tem se zagotovi svež zrak in bolj zdravo okolje za uporabnike kopalnice.

Nasveti za pravilno prezračevanje kuhinje

Pravilno prezračevanje kuhinje je ključnega pomena za odstranjevanje vonjav in maščobnih delcev. Za učinkovito prezračevanje kuhinje je priporočljivo uporabljati prezračevalne naprave, ki imajo močno sesalno moč. Te naprave lahko učinkovito odstranijo vonjave in maščobne delce, kar omogoča bolj zdravo in prijetno okolje v kuhinji. Poleg tega je treba redno čistiti prezračevalne naprave in zamenjati filtre, da se zagotovi nemoteno delovanje sistema.

Nasveti za pravilno prezračevanje spalnice

Pravilno prezračevanje spalnice je ključnega pomena za zagotavljanje udobnega spanca. Za učinkovito prezračevanje spalnice je priporočljivo uporabljati tihe prezračevalne naprave, ki ne motijo spanja. Te naprave zagotavljajo stalno oskrbo s svežim zrakom in odstranjujejo vlago ter vonjave. Poleg prezračevalnih naprav je priporočljivo tudi redno zračenje spalnice z odpiranjem oken, da se zagotovi dodaten pretok svežega zraka.

Trajni vpliv dobro zasnovanega prezračevalnega sistema na zdravje in dobro počutje

Dobro zasnovan prezračevalni sistem ima trajen vpliv na dobro počutje stanovalcev. S pravilno prezračevanimi prostori se zmanjša tveganje za razvoj plesni, ki lahko povzroči alergije in respiratorne težave. Poleg tega dobro prezračevanje omogoča tudi boljšo kakovost zraka, kar je še posebej pomembno za ljudi z alergijami ali astmo. Pravilno prezračevanje lahko tudi zmanjša tveganje za prenos okužb in izboljša koncentracijo ter produktivnost. Zato je vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema smiselna naložba.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram