Povečajte prihranke energije z rednim vzdrževanjem prezračevalnega sistema: Strokovni nasveti in triki

nasveti04.10.2023

Vsakdo želi prihraniti pri stroških energije in hkrati povečati učinkovitost svojega prezračevalnega sistema. Ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite, je redno vzdrževanje prezračevalnega sistema.

Pomen vzdrževanja prezračevalnega sistema za prihranek energije

Prezračevalni sistemi so ključni za ohranjanje kakovosti zraka v naših domovih in pisarnah. Vendar pa, če prezračevalni sistem ni pravilno vzdrževan, lahko postane neučinkovit in porabi več energije. Redno vzdrževanje prezračevalnega sistema je ključno za zagotavljanje, da sistem deluje optimalno in porabi čim manj energije.

Ena izmed najpomembnejših koristi rednega vzdrževanja prezračevalnih sistemov je prihranek energije. Ko je prezračevalni sistem čist in pravilno vzdrževan, bo deloval bolj učinkovito, kar pomeni manjšo porabo energije. Poleg tega bo čist prezračevalni sistem bolje odstranjeval prašne delce, alergene in druge onesnaževalce iz zraka, kar bo izboljšalo kakovost zraka in posledično tudi naše zdravje.

Prednosti rednega vzdrževanja prezračevalnih sistemov

Redno vzdrževanje prezračevalnih sistemov prinaša številne prednosti.

 • Z rednim vzdrževanjem boste podaljšali življenjsko dobo svojega prezračevalnega sistema. Ko je prezračevalni sistem pravilno vzdrževan, bo deloval bolj učinkovito in manj obremenjen, kar bo zmanjšalo možnost okvar in podaljšalo njegovo življenjsko dobo.
 • Redno vzdrževanje prezračevalnih sistemov bo zmanjšalo tveganje za morebitne težave. S tem, ko redno pregledujete in vzdržujete svoj prezračevalni sistem, boste lažje opazili morebitne težave in jih odpravili, še preden povzročijo resnejše težave. To bo zmanjšalo potrebo po popravilih in zamenjavi komponent, kar bo prihranilo vaš čas, denar in energijo.
 • Redno vzdrževanje prezračevalnih sistemov bo izboljšalo delovanje sistema. Ko je prezračevalni sistem pravilno vzdrževan, bo deloval bolj učinkovito in zagotavljal boljšo kakovost zraka. To je še posebej pomembno za ljudi z alergijami ali občutljivostjo na onesnaževalce v zraku. Izboljšana kakovost zraka bo pozitivno vplivala na vaše zdravje in počutje.

Pogoste težave s prezračevalnimi sistemi in njihov vpliv na porabo energije

Prezračevalni sistemi se lahko sčasoma srečujejo s številnimi težavami, ki lahko vplivajo na njihovo učinkovitost in porabo energije.

 • Pogosta težava je nabiranje prahu in umazanije v prezračevalnih kanalih in filtri. Ko se kanali in filtri zamašijo z umazanijo, lahko prezračevalni sistem postane neučinkovit in porabi več energije za opravljanje istega dela. Poleg tega zamašeni filtri ne morejo učinkovito odstranjevati alergenov in drugih onesnaževalcev iz zraka, kar negativno vpliva na kakovost zraka v prostoru.
 • Druga težava je pomanjkanje maziva v ventilatorjih in drugih mehanskih delih prezračevalnega sistema. Pomanjkanje maziva lahko povzroči trenje med deli, kar poveča porabo energije in lahko povzroči okvare. Redno vzdrževanje bo zagotovilo, da so vsi deli prezračevalnega sistema ustrezno mazani in delujejo brez težav.
 • Tretja pogosta težava je pomanjkljivo uravnotežen prezračevalni sistem. Neuravnotežen sistem lahko povzroči prekomerno porabo energije, saj nepravilno deluje in ne zagotavlja ustrezne zračne izmenjave. Redno vzdrževanje bo omogočilo pravilno uravnoteženje prezračevalnega sistema in s tem zmanjšalo porabo energije.

Strokovni nasveti za vzdrževanje energijsko učinkovitih prezračevalnih sistemov

Če želite povečati prihranke energije z rednim vzdrževanjem prezračevalnega sistema, sledite naslednjim strokovnim nasvetom:

 • Redni letni servisni pregledi: Redni letni servisni pregledi so ključni za zagotavljanje, da je vaš prezračevalni sistem pravilno vzdrževan. Med servisom bodo strokovnjaki pregledali vse ključne komponente sistema, očistili kanale in filtre ter preverili, ali sistem deluje pravilno. To bo zagotovilo optimalno delovanje sistema in prihranek energije.
 • Redna menjava filtrov: Filtri v prezračevalnem sistemu so odgovorni za odstranjevanje prašnih delcev, alergenov in drugih onesnaževalcev iz zraka. Zato je pomembno, da filtre redno menjate. Umazani filtri zmanjšujejo učinkovitost sistema in povečujejo porabo energije. Preverite priporočila proizvajalca glede pogostosti menjave filtrov in jih redno zamenjajte.
 • Redno čiščenje prezračevalnih kanalov: Nabiranje prahu, umazanije in ostankov v prezračevalnih kanalih lahko zmanjša učinkovitost sistema in poveča porabo energije. Redno čiščenje prezračevalnih kanalov je zato ključno. Lahko to storite sami ali pa najamete strokovno ekipo za opravljanje čiščenja. Prepričajte se, da so vsi kanali temeljito očiščeni, da zagotovite optimalno delovanje sistema.
 • Redno mazanje mehanskih delov: Mazanje mehanskih delov prezračevalnega sistema je pomembno za zmanjšanje trenja med deli in povečanje učinkovitosti sistema. Preverite priporočila proizvajalca glede vrste maziva in pogostosti mazanja ter redno vzdržujte mehanske dele sistema.
 • Uravnoteženje prezračevalnega sistema: Neuravnotežen prezračevalni sistem lahko povzroči prekomerno porabo energije. Če opazite, da vaš sistem ne zagotavlja ustrezne zračne izmenjave ali da nekatere prostore prepiha, je pomembno, da prezračevalni sistem uravnotežite. To lahko storite sami ali pa najamete strokovnjaka za uravnoteženje prezračevalnih sistemov.

Ključne sestavine rutinskega vzdrževanja prezračevalnih sistemov

Rutinsko vzdrževanje prezračevalnih sistemov vključuje več ključnih sestavin, ki so pomembne za zagotavljanje optimalnega delovanja sistema in maksimiranje prihrankov energije. Te ključne sestavine vključujejo:

 • Čiščenje prezračevalnih kanalov: Redno čiščenje prezračevalnih kanalov je ključno za odstranjevanje nabrane umazanije, prahu in ostankov. To bo zagotovilo nemoteno delovanje sistema in zmanjšalo porabo energije.
 • Menjava filtrov: Redna menjava filtrov je pomembna za zagotavljanje čistega zraka in zmanjšanje porabe energije. Umazani filtri zmanjšujejo učinkovitost sistema in povečujejo porabo energije.
 • Mazanje mehanskih delov: Redno mazanje mehanskih delov prezračevalnega sistema je ključno za zmanjšanje trenja med deli in povečanje učinkovitosti sistema. S tem boste zmanjšali porabo energije in podaljšali življenjsko dobo sistema.
 • Uravnoteženje prezračevalnega sistema: Uravnotežen prezračevalni sistem je ključen za zagotavljanje optimalne zračne izmenjave in zmanjšanje porabe energije. Preverite, ali je vaš prezračevalni sistem uravnotežen in ga po potrebi prilagodite.
 • Redni servisni pregledi: Redni letni servisni pregledi s strani strokovnjakov so pomembni za preverjanje delovanja sistema, čiščenje in vzdrževanje ključnih komponent ter zagotavljanje optimalnega delovanja prezračevalnega sistema.

Samostojno vzdrževanje prezračevalnih sistemov proti strokovnim storitvam

Pri vzdrževanju prezračevalnih sistemov se pogosto pojavi vprašanje, ali naj vzdrževanje izvedemo sami ali naj najamemo strokovno ekipo. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti.

Samostojno vzdrževanje prezračevalnih sistemov je lahko cenejše, vendar zahteva določeno stopnjo tehničnega znanja in izkušenj.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Ragolič Damjan, Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram