Pomembnost prezračevanja pri gradnji novih stavb

nasveti07.11.2023

Vsi vemo, kako pomembno je prezračevanje v naših domovih. Svež zrak nam omogoča zdrav življenjski slog in dobro počutje. Vendar pa se v zadnjih letih trendi v gradnji novih stavb spreminjajo. Gradbeniki so vse bolj osredotočeni na energetsko učinkovitost, kar pomeni, da so domovi bolj izolirani in manj prezračeni kot kdajkoli prej. To ima pozitiven vpliv na zmanjšanje stroškov za energijo, vendar negativno vpliva na kakovost zraka v notranjosti. Poglejmo pomen prezračevanja pri gradnji novih stavb, koristi pravilnega prezračevanja, trajnostne gradbene prakse in različne vrste prezračevalnih sistemov za hiše.

Prednosti pravilnega prezračevanja hiš

  • Prvič, zagotavlja svež zrak v notranjosti, kar je ključno za zdravo notranjo mikroklimo. Svež zrak nam omogoča, da dihamo lažje in izboljšuje naše splošno počutje. Poleg tega pravilno prezračevanje zmanjšuje tveganje za alergijske reakcije in respiratorne težave, saj odstranjuje onesnaževalce iz zraka, kot so prah, plesni, vonji in kemikalije.
  • Drugič, pravilno prezračevanje pomaga ohranjati optimalno vlažnost v notranjosti. Preveč suh zrak lahko povzroči težave s kožo, suhe oči in draženje dihalnih poti. Preveč vlažen zrak pa lahko spodbuja rast plesni in razvoj škodljivih mikroorganizmov. Pravilno prezračevanje odvaja odvečno vlago in ohranja ustrezno vlažnost v prostoru.
  • Nazadnje, pravilno prezračevanje zmanjšuje tudi vonjave in izboljšuje kakovost zraka v notranjosti. Brez ustrezne ventilacije se lahko v naših domovih nabirajo neprijetni vonji, kot so vonj po hrani, vonj po dimu ali vonj po kemikalijah. Pravilno prezračevanje odstranjuje te vonjave in zagotavlja svež zrak v notranjosti.

Trajnostne gradbene prakse in vloga prezračevanja

Trajnostna gradnja je vse bolj priljubljena in pomembna v gradbeni industriji. Pri gradnji novih stavb se vedno bolj uporabljajo trajnostni materiali in prakse, ki zmanjšujejo negativni vpliv na okolje. Ena ključnih komponent trajnostne gradnje je pravilno prezračevanje.
Pravilno prezračevanje je pomembno za zmanjšanje porabe energije. S pravilno izolacijo in prezračevanjem lahko zmanjšamo potrebo po ogrevanju ali hlajenju prostorov, kar posledično zmanjšuje naše stroške za energijo. Pravilno prezračevanje omogoča tudi naravno kroženje zraka in izkoriščanje naravnih virov, kot je sončna svetloba.
Poleg tega pravilno prezračevanje prispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Z ustrezno ventilacijo se zmanjšuje potreba po uporabi klimatskih naprav in drugih naprav za ogrevanje ali hlajenje, ki pogosto proizvajajo škodljive emisije. Pravilno prezračevanje prispeva k bolj čistem okolju in zmanjšuje naš ogljični odtis.

Raziskovanje različnih vrst prezračevalnih sistemov za hiše

Obstaja več vrst prezračevalnih sistemov, ki se lahko uporabljajo v hišah. Pasivne hiše so zasnovane tako, da izkoriščajo naravne vire, kot je sončna svetloba, za ogrevanje in prezračevanje prostorov. Te hiše imajo visoko izolacijo in dobro prezračevanje, kar omogoča zmanjšanje porabe energije.
Lokalno prezračevanje je ena izmed možnosti za prezračevanje novogradenj. Pri lokalnem prezračevanju se odvaja porabljen zrak iz posameznih prostorov. Ta pristop omogoča večjo prilagodljivost in nadzor nad prezračevanjem v posameznih prostorih, vendar lahko zahteva več vzdrževanja in stroškov.
Zelo priljubljena izbira za prezračevanje novogradenj je centralno prezračevanje. Pri centralnem prezračevanju se uporablja en sam sistem, ki oskrbuje celotno stavbo z svežim zrakom. Ta sistem omogoča enostavno upravljanje in nadzor prezračevanja ter zagotavlja enakomerno prezračevanje v vseh prostorih. Centralno prezračevanje je lahko tudi bolj energetsko učinkovito in zmanjšuje tveganje za uhajanje zraka skozi razpoke ali vrzeli v stavbi.

Kako lahko pravilno prezračevanje poveča prodajo novih hiš?

Pravilno prezračevanje lahko igra pomembno vlogo pri prodaji novih hiš. Potrošniki so vse bolj ozaveščeni o pomembnosti zdravega bivanjskega okolja in kakovosti zraka v notranjosti. Hiše z dobrim prezračevanjem imajo večjo privlačnost vrednost za potencialne kupce, saj jim zagotavljajo zdrav in udoben dom.
Poleg tega pravilno prezračevanje lahko zmanjša stroške za energijo. Novi lastniki hiš bodo privarčevali pri računih za ogrevanje in hlajenje, kar je pomembno pri izbiri novega doma. Pravilno prezračevanje omogoča tudi boljše izkoriščanje sončne svetlobe in naravnega kroženja zraka, kar prispeva k energetski učinkovitosti hiše.

Posvetujte se strokovnjaki za prezračevanje, ki imajo izkušnje

Ko gradite novo stavbo, je pomembno najti pravega ponudnika za prezračevalne storitve. Strokovnjaki vam lahko pomagajo pri načrtovanju in namestitvi ustreznega prezračevalnega sistema, ki ustreza vašim potrebam. Pri izbiri ponudnika se prepričajte, da imajo ustrezne izkušnje in certifikate ter da uporabljajo trajnostne prakse in materiale.
Pomembno je izbrati zanesljivega ponudnika, ki nudi dobro podporo. Prav tako se pogovorite o možnostih vzdrževanja in servisiranja prezračevalnega sistema, saj je redno vzdrževanje ključno za optimalno delovanje.

Prezračevanje pri gradnji novih hiš za trajnostno prihodnost

Povprečna oseba preživi več kot 90% svojega časa v notranjosti in diha onesnažen zrak več kot 150 ur na teden. Poleg tega so naši domovi bolj izolirani in manj prezračeni kot kdajkoli prej, kar ima pozitiven vpliv na naše stroške za energijo, vendar negativno vpliva na kakovost zraka.
Pravilno prezračevanje pri gradnji novih stavb je ključno za ustvarjanje trajnostne prihodnosti. Z dobrim prezračevanjem lahko izboljšamo kakovost zraka v notranjosti, zmanjšamo porabo energije in zmanjšamo negativni vpliv na okolje. Pri gradnji novih hiš je pomembno upoštevati pravilno prezračevanje in izbrati ustrezne prezračevalne sisteme, ki bodo zagotovili svež zrak in udobno bivalno okolje.
Zgradimo nove stavbe z mislijo na pravilno prezračevanje in ustvarimo trajnostno prihodnost.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Ragolič Damjan, Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram