Kako prihranim pri energiji z mehanskih prezračevanjem?

nasveti29.09.2023

V današnjem času, ko nas vedno bolj obremenjujejo okoljske težave in višje cene energije, je povečanje energetske učinkovitosti postalo ključnega pomena. Eden od načinov, kako doseči večjo energetsko učinkovitost v naših domovih in pisarnah, je uporaba mehanskega prezračevanja.

Kaj je mehansko prezračevanje?

Mehansko prezračevanje je sistem, ki uporablja ventilatorje in kanale za dovajanje svežega zraka v zaprte prostore in odvajanje uporabljenega zraka. Ta sistem omogoča nadzorovan in učinkovit pretok zraka, kar zagotavlja svež zrak v prostoru in odstranjuje onesnaževalce.

Mehansko prezračevanje se razlikuje od naravnega prezračevanja. Naravno prezračevanje spušča zrak v prostor skozi odprta okna in vrata. Medtem ko naravno prezračevanje lahko zagotovi nekaj svežega zraka, je njegova učinkovitost odvisna od vremenskih pogojev, našega časa za prezračevanje…  Mehansko prezračevanje pa omogoča stalno in nadzorovano prezračevanje, ne glede na zunanje pogoje.

Kako mehansko prezračevanje zmanjšuje porabo energije

Ena od glavnih prednosti mehanskega prezračevanja je zmanjšanje porabe energije. To dosega na več načinov:

  • Učinkovitejši pretok zraka: Mehansko prezračevanje omogoča bolj nadzorovan pretok zraka, kar pomeni, da se zrak zamenjuje hitreje, učinkoviteje in enakomerno. To omogoča, da se prostor hitreje ohladi ali ogreje, kar zmanjšuje potrebo po uporabi klimatskih naprav ali grelnih sistemov.
  • Odstranjevanje vlage: Mehansko prezračevanje odstranjuje vlago iz prostora, kar je ključnega pomena za preprečevanje plesni in vlažnosti. S suhim zrakom se prostor hitreje ohladi ali ogreje, kar pomeni manjšo porabo energije za hlajenje ali ogrevanje.
  • Filtracija zraka: Mehansko prezračevanje omogoča tudi filtracijo zraka, kar pomeni, da se iz prostora odstranijo delci, kot so prah, cvetni prah in alergeni. S čistejšim zrakom se zmanjšuje potreba po uporabi čistilnih sistemov.

Mehansko prezračevanje je torej učinkovit način za zmanjšanje porabe energije v številnih prostorih. S stalnim nadzorom pretoka zraka, odstranjevanjem vlage in filtracijo zraka nam omogoča, da dosežemo visoko kakovost zraka v prostoru, hkrati pa zmanjšamo stroške za ogrevanje ali hlajenje.

Faktorji, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri energetsko varčnih prezračevalnih sistemov

Pri izbiri energetsko varčnih prezračevalnih sistemov je potrebno upoštevati več faktorjev. Tukaj je nekaj ključnih:

  • Učinkovitost: Prezračevalni sistem bi moral imeti visoko energetsko učinkovitost, kar pomeni, da porabi čim manj energije za dovajanje in odvajanje zraka. Preverite oceno energetske učinkovitosti sistema, kot je SEER (sezonski koeficient energetske učinkovitosti) ali COP (koeficient učinkovitosti).
  • Prilagodljivost: Prezračevalni sistem naj bo prilagodljiv, da se lahko prilagodi potrebam vašega prostora. To vključuje možnost prilagajanja hitrosti pretoka zraka, urnih programov in nadzora temperature.
  • Kakovost zraka: Prezračevalni sistem naj ima učinkovit filter za zrak, ki odstranjuje delce in alergene. Preverite tudi, ali sistem omogoča odstranjevanje vlage iz prostora.

Pri izbiri energetsko varčnega prezračevalnega sistema je priporočljivo tudi posvetovanje s strokovnjakom za prezračevanje. Strokovnjaki bodo lahko ocenili potrebe vašega prostora in vam svetovali pri izbiri najboljšega sistema.

Nasveti za optimizacijo energetske učinkovitosti z mehanskim prezračevanjem

Da bi dosegli največjo energetsko učinkovitost z mehanskim prezračevanjem, je nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate:

  • Redno vzdrževanje: Prezračevalni sistem redno čistite in vzdržujte, da ohranjate njegovo učinkovitost. Redno zamenjujte filtre za zrak in preverjajte, ali so kanali čisti in brez ovir.
  • Pravilna nastavitev: Pravilno nastavite pretok zraka in urne programe prezračevalnega sistema glede na potrebe vašega prostora. S tem boste zagotovili optimalno energijsko učinkovitost.
  • Izolacija: Poskrbite za dobro izolacijo prostorov, da preprečite uhajanje zraka skozi razpoke in vrzeli. S tem boste zmanjšali potrebo po dodatnem ogrevanju ali hlajenju.
  • Senzorji: Namestite senzorje za nadzor kakovosti zraka, ki bodo samodejno prilagajali pretok zraka glede na stopnjo onesnaženosti. S tem boste zagotovili učinkovito prezračevanje, ko bo to najbolj potrebno.

Strokovne storitve za energetsko učinkovite prezračevalne sisteme

Če želite zagotoviti, da vaš prezračevalni sistem doseže največjo energetsko učinkovitost, je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za energetsko varčne prezračevalne sisteme.

Z uporabo prezračevalnega sistema lahko zagotovite vrhunsko kakovost zraka in pri tem prihranite pri porabi ogrevalne energije. Ne oklevajte, pišite na [email protected] danes in izkoristite vse prednosti energetsko varčnega prezračevanja.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram