Imam prezračevalno napravo kako jo vzdržujem?

nasveti23.08.2023

Lokalni rekuperatorji so postali priljubljena izbira za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Te prezračevalne naprave omogočajo vračanje toplote iz odvodnega zraka nazaj v prostor, kar omogoča energetsko učinkovito prezračevanje. Kljub temu pa imajo tudi svoje prednosti in slabosti.

Prednosti in slabosti lokalne prezračevalne naprave z rekuperacijo

Ena od glavnih prednosti uporabe lokalnih rekuperatorjev je njihova namestitev. Enostavno se vgradijo v posamezne prostore, kar pomeni, da ni potrebno kompleksno preurejanje celotnega prezračevalnega sistema. Poleg tega lokalni rekuperatorji omogočajo tudi individualno nadzorovanje temperature in pretoka zraka v vsakem posameznem prostoru.

Vendar pa imajo lokalni rekuperatorji tudi nekaj pomanjkljivosti. Na primer, njihova zmogljivost je omejena. Lokalni rekuperatorji so primerni predvsem za manjše prostore, kot so pisarne ali stanovanja. V večjih prostorih bi bilo potrebno namestiti več lokalnih rekuperatorjev, kar pa bi povečalo stroške in kompleksnost sistema. Poleg tega so lokalni rekuperatorji tudi manj učinkoviti pri odstranjevanju vlage iz zraka, kakor centralni rekuperatorji.

Prednosti in slabosti centralne prezračevalne naprave z rekuperacijo

Centralni rekuperatorji ponujajo drugačno rešitev za zagotavljanje čistega zraka v zaprtih prostorih. Sistem deluje tako, da vrača toploto iz izpušnega zraka nazaj v dovodni zrak, kar omogoča energetsko učinkovito prezračevanje celotne stavbe.

Ena od glavnih prednosti centralnega rekuperatorja je večja zmogljivost. Te prezračevalne naprave so zasnovane za celotno stavbo in lahko zagotavljajo svež zrak v vseh prostorih. Poleg tega centralni rekuperatorji lahko učinkovito odstranjujejo vlago iz zraka, kar je pomembno za vzdrževanje optimalne ravni vlažnosti v prostoru.

Vendar pa je centralno prezračevanje dražje kot lokalno. Namestitev takšnega sistema zahteva kompleksno preurejanje celotnega prezračevalnega sistema, kar lahko poveča stroške in zahteva več časa za izvedbo. Poleg tega je centralni rekuperator odvisen od delovanja ene same naprave, kar pomeni, da lahko izpad sistema povzroči prekinitev prezračevanja celotne stavbe.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo: je to prava izbira za vas?

Izbira med lokalnim in centralnim prezračevanjem z rekuperacijo je odvisna od različnih dejavnikov. Če imate manjši prostor, kot je pisarna ali stanovanje, je lokalna prezračevana naprava lahko prava izbira. Ta sistem vam omogoča individualno nadzorovanje temperature in pretoka zraka v vsakem posameznem prostoru. Poleg tega je namestitev lokalnega rekuperatorja manj kompleksa in cenejša v primerjavi s centralnim sistemom.

Če pa imate večjo stavbo ali potrebujete močnejši sistem za odstranjevanje vlage iz zraka, je centralni rekuperator lahko boljša izbira. Ta sistem lahko zagotavlja svež zrak v vseh prostorih in je običajno bolj učinkovit pri vzdrževanju optimalne ravni vlažnosti.

Nasveti za vzdrževanje Blauberg prezračevalnih sistemov

Vzdrževanje prezračevalnih sistemov je ključno za zagotavljanje čistega zraka v zaprtih prostorih. Blauberg prezračevalni sistemi so zasnovani za enostavno vzdrževanje, vendar je potrebno upoštevati nekaj ključnih nasvetov:

  • redno čiščenje filtra. Filter je odgovoren za zadrževanje prahu, alergenov in drugih onesnaževalcev v zraku. Redno čiščenje filtra bo zagotovilo, da bo sistem deloval učinkovito in da bo zrak ostal čist.
  • redno pregledovanje sistema. Preverite, ali so vsi ventilatorji in motorji v dobrem stanju. Prav tako preverite morebitne puščanje zraka in zagotovite, da so vsi cevovodi in priključki pravilno povezani. Najboljše, da preglede zaupate usposobljeni servisni službi.

Vzdrževanje lokalnih prezračevalnih sistemov

Lokalni prezračevalni sistemi z rekuperacijo potrebujejo redno vzdrževanje. Poleg rednega čiščenja filtrov je pomembno tudi redno čiščenje izmenjevalnika toplote. Izmenjevalnik toplote je odgovoren za prenos toplote iz izpušnega zraka nazaj v dovodni zrak, zato je pomembno, da je površina čista in brez onesnaževalcev.

Poleg tega je priporočljivo tudi redno pregledovanje vseh komponent sistema. Preverite, ali so vsi ventilatorji, motorji in cevovodi v dobrem stanju. Prav tako preverite morebitne puščanje zraka in zagotovite, da so vsi priključki pravilno povezani.

Vzdrževanje centralnih prezračevalnih sistemov

Centralni prezračevalni sistemi zahtevajo redno vzdrževanje za zagotavljanje optimalnega delovanja. Ena od ključnih nalog vzdrževanja je redno čiščenje ventilacijskih kanalov. Te kanale je treba očistiti od nabranih prahu, umazanije in drugih nečistoč. Zahvaljujoč antistatičnim in antibakterijskim cevem se čiščenje cevi lahko opravi na nekaj let (običajno 8 ali 10), strošek takšnega vzdrževanja pa ni previsok.

Z rednim vzdrževanjem do prihrankov

Redno vzdrževanje je pomembno za ohranjanje kvalitete zraka in dobro delovanje naprave na dolgi rok. Pokličite nas za več informacij.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Ragolič Damjan, Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram