5 preprostih korakov za boljšo kakovost zraka v vašem domu

nasveti27.10.2023

Onesnaževanje postaja vse bolj pereča tema, saj želimo dvigniti ozaveščenost in pomagati zmanjšati onesnaževanje ter bolje skrbeti za naše zdravje. Poglejmo nekaj načinov, kako izboljšati kakovost zraka v zaprtih prostorih.

Identifikacija virov onesnaževanja zraka v zaprtih prostorih

Kakovost zraka v našem domu je ključnega pomena za naše zdravje in počutje. Vendar pa se pogosto ne zavedamo, da je zrak v zaprtih prostorih lahko bolj onesnažen kot zrak na prostem. Prepoznavanje virov onesnaževanja zraka je prvi korak k izboljšanju kakovosti zraka v vašem domu.

Ena od glavnih sestavin onesnaženega zraka v zaprtih prostorih je prah. Prav tako pa so lahko vir onesnaženja tudi kemikalije iz čistilnih sredstev, tobačni dim, plesni in razni alergeni. Pomembno je, da prepoznamo vire onesnaževanja zraka v našem domu, da lahko sprejmemo ustrezne ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka.

Ko identificirate vire onesnaževanja zraka v vašem domu, lahko nadaljujete z izvajanjem naslednjih preprostih korakov za izboljšanje kakovosti zraka.

Preprosti koraki za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu

Redno odpirajte okna

Enostaven način za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu je redno odpiranje oken. S tem omogočite pretok svežega zraka in odstranite onesnaževalce iz zaprtega prostora. Poskusite odpreti okna vsaj nekajkrat na dan, tudi če je zunaj hladno ali vetrovno. Svež zrak bo prečistil notranji zrak in izboljšal vaše dihanje.

Redno brišite prah

Kot smo že omenili, je prah eden od glavnih onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih. Redno brisanje prahu je ključno za ohranjanje čistega zraka v vašem domu. Uporabite vlažno krpo ali sesalnik s HEPA filtrom, da odstranite prah s površin in oblazinjenega pohištva. Prav tako redno sesajte preproge, ki so pogosto viri kopičenja prahu. S tem boste zmanjšali prisotnost prahu v zraku in izboljšali kakovost zraka v vašem domu.

Omejite "zbiralce" prahu, kot so plastični ali suhi cvetovi

Če želite izboljšati kakovost zraka v svojem domu, je pomembno omejiti prisotnost "zbiralcev" prahu, kot so plastični ali suhi cvetovi. Ti predmeti pogosto nabirajo prah in lahko prispevajo k onesnaženju zraka. Preverite svoj dom in odstranite vse predmete, ki kopičijo prah, še posebej v spalnicah in dnevnih sobah. Namesto tega izberite žive rastline, ki bodo izboljšale kakovost zraka in dodale svežino vašemu domu.

Ne kadite v zaprtih prostorih

Kajenje je eden od največjih onesnaževalcev zraka v zaprtih prostorih. Tobačni dim vsebuje škodljive kemikalije, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave pri vas in vaših bližnjih. Če želite izboljšati kakovost zraka v svojem domu, je ključno, da ne kadite v zaprtih prostorih. Namesto tega kadite na prostem ali poiščite druge načine za odvajanje odvisnosti od kajenja. Vaša pljuča vam bodo hvaležna.

Zmanjšajte uporabo osvežilcev zraka

Osvežilci zraka lahko sicer prijetno dišijo, vendar pa pogosto vsebujejo kemikalije, ki lahko onesnažujejo zrak in povzročajo alergijske reakcije. Za izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu zmanjšajte uporabo osvežilcev zraka ali jih popolnoma odstranite. Namesto tega uporabite naravne alternative, kot so eterična olja ali sveže dišeče rastline.

Pomembno je zavedanje o čistem in svežem zraku

Izboljšanje kakovosti zraka v vašem domu je ključnega pomena za počutje vseh v prostoru. Z upoštevanjem preprostih korakov, kot so redno odpiranje oken, redno brisanje prahu, zmanjšaje "zbiralcev" prahu, odrpavo kajenja v zaprtih prostorih in zmanjšanje uporabe osvežilcev zraka, lahko bistveno izboljšate kakovost zraka v vašem domu. Poskrbite za svežino ter ustvarite zdravo okolje za vas in vašo družino.

S preprostimi in majhnimi koraki lahko naredimo veliko. Majhni koraki, za velike rezultate. V kolikor pa nimate časa za spreminjanje svojih navad, prepustite skrb za svež zrak strokovnjakom – prezračevalnim sistemom. Pokličite nas za več informacij.

Blauberg logo

E2E, Trgovina in storitve, d.o.o.

Ragolič Damjan, Glavič Miha

Matična številka: 6295088000

Davčna številka: 35071125

KONTAKTIRAJTE NAS

Pisarna v Ljubljani

Leskoškova cesta 11, 1000 Ljubljana

Delovni čas: 07:30 - 15:30

Pisarna v Mariboru

Tržaška cesta 40, 2000 Maribor

Delovni čas: 07:30 - 15:30

T: +386 2 620 98 05

E: [email protected]

PRIJAVA NA E-NOVICE
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram