Rekuperacija in rekuperator zraka

Rekuperacija

Rekuperacija je proces s katerim se toplota vrača v objekt, ki se odvija v rekuperatorju. Kadar stavbo prezračujete naravno, torej z odpiranjem oken, izgubljate tudi energijo. Iz prostora namreč poleg podihanega zraka, spuščate še vso energijo, ki ste jo porabili za hlajenje ali ogrevanje. Rekuperacija pa iz prostora preko rekuperatorja odvaja slab, »podihan« zrak, vanj pa vrača svežega. Pri tem energijo »podihanega« zraka doda svežemu zraku, ki ga s prezračevanjem vnesemo v prostor. Pri procesu rekuperacije se »podihan« ter svež zrak ne stakneta ali pomešata. Rekuperacija torej občutno niža potrebo po hlajenju ali dogrevanju, zaradi česar bodo obratovalni stroški objekta precej nižji.

Rekuperator zraka

Rekuperator zraka je sestavni del prezračevalne naprave. V rekuperatorju se vrši proces rekuperacije. Kadar torej s prezračevalnim sistemom zračimo stavbo, rekuperator zraka vrača energijo odpadnega zraka tistemu, ki šele prihaja v stavbo. Na ta način v objektu poleti vzdržujemo prijeten hlad, pozimi pa optimalno toploto bistveno ceneje, kot, če bi za potrebe prezračevanja odpirali okna. Kvaliteten rekuperator ima funkcijo, da poleg toplote v prostor vrača tudi primerno vlago. Vlaga v stanovanju tako ne bo težava, saj bo zmeraj v ravno pravem razmerju.

 

Naravno zračenje

Naravno zračenje oziroma prezračevanje z odpiranjem oken predstavlja težavo, saj je menjava zraka energetsko potratna. Zrak, ki ga spustimo v prostor, je sicer bistveno bolj svež, a tudi bistveno bolj hladen pozimi, ter bistveno bolj vroč poleti. Potrebujemo torej dodatno energijo, da temperaturo zraka naredimo optimalno za bivanje. Pojavlja se tudi težava z onesnaževanjem v času cvetenja ali povečanega onesnaženja zaradi denimo prometa ali izpustov pri ogrevanju. Če v teh obdobjih prezračujemo z odpiranjem oken, bomo v prostor spustili tudi nevarne alergene ali škodljive odpadne snovi iz zraka!

Prezračevanje z rekuperacijo

Prezračevanje z rekuperacijo , oziroma prisilno prezračevanje, je odlična rešitev tako za prihranek pri energiji, kot tudi za ohranjanje stalne, za bivanje primerne temperature. Poleg omenjenih prednosti, boste s pomočjo prezračevalne naprave z rekuperatorjem rešili tudi težave povezane s preveč ali premalo zračne vlage v stanovanju, odpiranje oken pa bo postalo odveč. Ker se razmerje med hlajenjem in ogrevanjem neprestano ne ruši, boste objekt le minimalno dogrevali ali dohlajevali. Rekuperator zraka je torej tudi z vidika prihranka bistveno cenejša rešitev.

Cena prezračevanja z rekuperacijo

Gradnja stavbe je dolgoročna naložba. Če so pri gradnji uporabljeni kvalitetni materiali, se naložba kar najbolj obrestuje, potrebe pa kažejo, da je izredno smiselna naložba tudi inštalacija kvalitetne prezračevalne naprave z rekuperacijo. Seveda to pomeni večji investicijski strošek, vendar se je potrebno zavedati, da se bo hitro povrnil in obrestoval še nadaljnjih dvajset let ali več. Sodobni trend pri pohištvu in stavbnem pohištvu se nagiba k vedno boljšemu tesnjenju. V starejših, kvalitetno zgrajenih stavbah, ki imajo denimo nameščena lesena okna, je bilo tesnjenja bistveno manj, s tem pa tudi manj težav zaradi plesni, vlage. Kljub naštetim prednostim taka gradnja predstavlja energetsko gledano višji strošek, stalno »zračenje« pozimi pomeni tudi stalno ohlajanje in poleti stalno ogrevanje, zaradi česar stroški uravnavanja temperature zelo poskočijo. Podobno se dogaja v novih stavbah, ki sicer zagotavljajo tesnjenje, a se pojavi potreba po pogostem zračenju, nemalokrat tudi priprtim oknom, kar je energetsko slaba rešitev. Pri zares kvalitetni sodobni gradnje se torej kvaliteten sistem prisilnega prezračevanja zdi nujen!

 

Pri nakupu prezračevalne naprave z rekuperatorjem ceno določa več kazalnikov:

• Velikost zgradbe
• Kakovost izbrane naprave
• Stopnja vračanja energije v prostor

Pozorni pa bodite tudi na:

• Velikost prenosnika toplote
• Predvideno porabo energije
• Glasnost delovanja (rekuperator naj bi bil primeren za namestitev blizu bivalnega prostora)
• Dodatne funkcije (denimo možnost wi-fi upravljanja, ki ga ponuja lokalni rekuperator Vento Expert )