Plesen v stanovanju

Plesen v stanovanju ne kazi zgolj estetske podobe vašega doma, ampak je pomembno predvsem to, da vpliva na vaše zdravje. Zato se je potrebno plesni v stanovanju kar se da hitro znebiti. O vlagi v stanovanju ter kje tičijo najpogostejši vzroki za njen nastanek smo že pisali, v spodnjih vrsticah pa si bomo ogledali, kakšni so kazalniki, da je vaše stanovanje preveč vlažno.

 

Kondenz na oknih

Kondenz na oknih se pojavlja v hladnejšem delu leta zaradi prevelike vlage v prostor, ki se v gospodinjstvih ustvarja s kuhanjem, kopanjem, sušenjem perila in še bi lahko naštevali. Do 5 cm visoka rosa na spodnjem delu stekla je normalno stanje. Vlage se boste znebili z rednim prezračevanjem. Kadar pa je kondenz bolj izrazit in se združuje v kaplje oziroma se na notranji polici ustvari celo lužica, je vlaga absolutno previsoka in posledično lahko na dolgi rok pričakujemo plesen v stanovanju. Prvi korak je akcijski načrt. Najprej s krpo ali vpojnim papirjem obrišemo ves kondenz z okna in poličke in jo posušimo zunaj bivalnih prostorov. Predlagamo podstrešje ali zunanje površine. Zelo intenzivno se lotimo tudi procesa kakovostnega prezračevanja prostorov, da preprečimo nastajanje plesni. Najučinkovitejše je, da naredimo hitro zračenje s prepihom. Vsa okna in vrata pustimo odprta 3-5 minut, 3 – 5 x dnevno.

 

Kondenz na oknih se lahko začne nabirati tudi zaradi menjave oken. Stara okna so namreč imela nekakšen sistem samo-zračenja, ker niso tesnila. Dobro za odvajanje vlage, dobro za odvajanje toplote, slabo za vašo denarnico. Ko se okna menjajo, ohranimo v hiši toploto, z njo pa tudi vlago. In ta se najprej naseli v stene, ker drugam ne more več iti. Posledično se lahko pojavi plesen v stanovanju ali le v določenih sobah.

 

Zakaj nastane plesen v stanovanju?

Zakaj nastane plesen je vprašanje, ki ima kar nekaj odgovorov. Enega, povezanega s tesnjenjem oken smo se dotaknili v zgornjem poglavju, ostale bomo pregledali v nadaljevanju. Kot največjo tegobo današnjega časa pa lahko smatramo plesen, ki nastaja  kot posledica toplotnih mostov na obodu stavbe. Ti pa izhajajo iz nepravilne gradnje oziroma neznanja oseb, ki so gradile objekt.

Kakovost zraka in plesen v stanovanju sta neposredno povezana. Poleg temperature in onesnaženosti je količina vlage tretji najpomembnejši indikator kakovostnega zraka. Optimalne številke se gibljejo med 40 % in 60 %, torej je idealna sredina – 50 5 zračna vlažnost.

 

Ne smemo pa pozabiti še na izvore vlage, saj le z odpravo vzrokov zares odide tudi plesen.  Določanje vzrokov pa ni vedno najbolj enostavno. Lahko je zunanjega izvora kot posledica slabe hidroizolacije, zamakanja iz žlebov, vodovodne napeljave ali strehe. Lahko pa vzroki tičijo v stanovanju: bivanje in vse dejavnosti, ki proizvajajo dodatno vlago.

 

Koliko dejanske vlage (g) lahko sprejme zrak (m3 zraka), določa njegova temperatura.

Torej z nižjo temperaturo zraka »izsušujemo« stanovanje, v prejšnjem članku pa smo že govorili, da je 50% vlažnost najboljša.

4 članska družina v 24 urah proizvede 10-15 litrov tekočine, ki jo lahko odvedemo s klasičnim prezračevanjem ali pa prezračevalnimi sistemi.

Vrste plesni

Da bi lahko opredelili vrste plesni, morda najprej pogledamo njihovo definicijo. Plesni so večcelične glive in so naravni del našega življenjskega okolja. Obstajalo naj bi okrog 250.000 različnih vrst plesni, okrog 100.000 jih je dokumentiranih, približno 100 pa jih najdemo v našem bivalnem okolju.

 

Ljudem pa težave največkrat povzročajo 4 vrste plesni:

  • Cladosporium, ki jo lahko najdemo v okenskih okvirjih, na blagu, slikah, v stenah, v žitih, za umetnimi snovmi in v fugirnih snoveh na straniščih in opalnicah.
  • Alternaria, je pogosta na zelenjavi, pšenici, blagu in okenskih okvirjih.
  • Aspergillus, se najpogosteje naseli na žita, v seno, najdemo jo na blagu, lončnicah in sadnih sokovih.
  • Penicillium, pa je običajno na sadju, kruhu in živilih.

 

Odstranjevanje plesni – soda bikarbona

Dolgoročno se boste plesni znebili le s pravilnim prezračevanjem na klasičen način ali s kakovostnimi prezračevalnimi sistemi. Med začasnimi rešitvami pa se kot naravno sredstvo za odstranjevanje plesni odlično obnese soda bikarbona. V litru vode raztopite zvrhano jedilno žlico tega neškodljivega pripravka. Raztopino nanesite na okuženo površino in jo pustite delovati par ur. Nato celotno površino temeljito zdrgnite, predlagamo kar s sirkovo krtačo. Tako razkuženo in očiščeno površino prebarvajte z apneno barvo, ki zaradi svoje alkalnosti preprečuje vnovični razvoj plesni. Samo še namig, če vam bela barva ni všeč, apneni barvi dodajte zemeljski ali mineralni pigment v prahu.