Idealna vlažnost v prostoru: svetovanje pri lokalnem in centralnem prezračevanju

Idealna vlažnost v prostoru in svež zrak sta ključnega pomena. Eden najpomembnejših korakov pri investiciji v dobro prezračevanje pa je svetovanje. Je neobhoden proces, brez katerega je težko oziroma skoraj nemogoče sprejeti odločitev, katera blagovna znamka oziroma kateri tip prezračevanja je najprimernejši. V nadaljevanju bomo pogledali, kaj vse potrebujemo za kakovostno svetovanje, če vaz zanima predvsem, kako se znebiti vlage, pa vam priporočamo branje zapisa o vlagi v stanovanju.

Idealna vlažnost v prostoru in svež zrak

Svetovanje pri prezračevanju

 • Prvi pogoj je svetovalec, ki ni zgolj tržnik oziroma komercialist, ampak oseba, ki iz strokovnega vidika prepozna potrebe končne stranke in tako posledično svetuje najoptimalnejšo rešitev. Idealna podoba svetovalca je oseba, ki teoretični del implementacije prezračevalnih sistemov podkrepi s praktičnimi izkušnjami. Tako so rešitve, ki jih predlaga tudi smotrne za izvedbo na terenu in stroškovno sprejemljive za končno stranko.

 

 • Drugi pogoj je končna stranka, ki je pripravljena posredovati čim več informacij. Od finančnih zmogljivosti, do pričakovanj, razumevanja delovanja prezračevanja, itd. Veliko začetnih stikov je navezanih preko elektronske pošte oziroma kontaktnih obrazcev. Namesto, da končna stranka zapiše zgolj informacijo, da se zanima za določen produkt, je bolje, da zapiše vsaj svojo lokacijo in telefonsko številko. Tako lahko svetovanje o lokalnem in centralnem prezračevanju poteka hitreje in učinkovitejše.

 

 • Izdelava prezračevalnega sistema je relativno zahtevno opravilo. Zato je nujen ogled na terenu. Takrat se predvsem pri obnovah vidi kaj je možno izvesti in na kakšen način. Brez dvoma odpade možnost kvalitetnega svetovanja »iz pisarne«. Takšen način dela kar kliče po napakah in zapletih pri morebitni izvedbi. Idealna vlažnost v prostoru je zgolj eden izmed dejavnikov, na katerega želimo vplivati in potrebuje meritve na terenu oziroma v samem prostoru.

 

 • Končne stranke se morajo zavedati, da je kvalitetno svetovanje predpogoj za učinkovito delovanje lokalnega ali centralnega prezračevanja. Le odlično umeščeni prezračevalni sistemi zagotavljajo optimalen zrak in idealno vlažnost v prostoru, še posebno v kurilni sezoni.  Zato pri podjetju E2E d.o.o., ki je uvoznik za blagovno znamko Blauberg, veliko pozornosti namenjamo prav kvaliteti svetovanja in interakciji s končnimi strankami kot tudi monterji.

 

Idealna vlažnost v prostoru

Idealna vlažnost zraka je 45%, za zdravo in prijetno pa štejemo vlažnost med 40% in 50%. (1)

V kako vlažnem prostoru pa vi živite?

Kadar stopnje vlažnosti ne merite z merilnikom vlage, si lahko pomagate s kazalniki:

 • orošena okna
 • nabiranje kondenza
 • plesen na stenah ali stropih.

Optimalna vlaga v stanovanju je 45 %

Premalo vlage v stanovanju

Predvsem pozimi se pojavlja težava suhega zraka. Še bolj pa je zgovoren podatek, da je vlaga pozimi, v obdobju ogrevanja vse prej kot optimalna. Vlažnost namreč navadno ne presega 30 %, kar pripelje do suhe sluznice, izsušuje kožo ter lasišče, povečuje dehidracijo in s tem pospešuje padec imunskega sistema. (2) Znaki, ki vam bodo povedali, da je vaše stanovanje premalo vlažno so tudi: statična elektrika, suh in razpokan les ter razpokana barva.

Previsoka vlažnost

Kadar pa je v stanovanju oziroma v prostoru prevlažno, se začnejo težave s kondenzacijo. V starejših objektih ne bi smelo biti takih težav, v domovih in zgradbah novejšega datuma, ki dobro, pravzaprav preveč dobro, tesnijo, pa se zaradi tega vročina in vlaga zadržujeta več časa in se skrijeta v zidove.

Zato je ventilacija še bolj pomembna. Bodisi mehanska, bodisi naravna.

 

Kako povečati vlago v prostoru

Dolgotrajna in najbolj optimalna rešitev je vgradnja prezračevalnega sistema, ki bo brez izgube toplote in energije poskrbel za optimalno klimo v stanovaju. Do prihoda svetovalca pa si lahko lajšate težave:

 • Postavite posode polne vode na radiatorje.
 • Prekuhavajte vodo z lupinami citrusov za hkratno aromo terapijo.
 • Odpirajte kopalnico po tuširanju.
 • Sušite perilo v prostoru.

In ne pozabite na vsakodnevno prezračevanje, s katerim boste zagotovili kakovostni zrak in zmanjšali nevarnost plesni. Pravilno zračimo z odpiranjem (ventus ne šteje!) vsaj dvakrat na dan za 5 do 10 minut. (3)

Kako povečati vlago v prostoru